Γεμιστοί ανθοί κολοκυθιών με σάλτσα γιαουρτιού του Δημήτρη Σκαρμούτσου

από  Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013
Γεμιστοί ανθοί κολοκυθιών με σάλτσα γιαουρτιού του Δημήτρη Σκαρμούτσου

ΥΛΙΚΑ

  • 50 ml. ελαιόλαδο
  • 750 ml νερό και 300 ml επιπλέον για τη σάλτσα
  • 400 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι ξερό τριμένο
  • 2 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, πολτοποιημένες
  • Αλάτι κατά βούληση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα και επιπλέον 1/2 κ.γ. για τη σάλτσα
  • 1 ματσάκι δυόσμο μόνο τα φυλλαράκια,ψιλοκομμένα
  • 450 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • Χρόνος Προετοιμασίας
  • 60'
  • Βαθμός Δυσκολίας
  • Μέτρια
  • Αριθμός ατόμων
  • 4 άτομα

Γέμιση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης (ρύζι, κρεμμύδι, ντομάτες, δυόσμος, πάπρικα και αλατοπίπερο) και το αφήνουμε κατά μέρος.


Κολοκυθανθοί:

Πλένουμε καλά αλλά προσεκτικά τους ανθούς για να μη σχιστούν, αφαιρώντας με ένα μαχαιράκι (αν έχουν) τους χοντρούς, πορτοκαλί στήμονες στο εσωτερικό της βάσης του άνθους. Επίσης αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τα σκληρά και αγκαθωτά κοτσανάκια, από την εξωτερική πλευρά της βάσης του άνθους.

Βάζουμε σε κάθε άνθος 1 κουτ. γλυκού από το μίγμα της γέμισης και το κλείνουμε με τις μυτερές άκρες των φύλλων, σαν ντολμαδάκι.


Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πυθμένα βάζουμε τους γεμισμένους ανθούς σε στρώσεις τον ένα κοντά στον άλλο, ώστε να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα, όπως κάνουμε και με τους ντολμάδες.

Κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας, με διάμετρο ίση με αυτήν της κατσαρόλας, και σκεπάζουμε τους ανθούς. Από πάνω βάζουμε ένα αναποδογυρισμένο πιάτο, για βάρος, ώστε να μη μετακινηθούν κατά το βρασμό. Περιχύνουμε το πιάτο με το ελαιόλαδο και το ζεστό νερό (ή το ζωμό λαχανικών). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και ζεσταίνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά.

Λίγο πριν το νερό της κατσαρόλας αρχίσει να παίρνει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να βράσει καλά το ρύζι. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για περίπου 30 λεπτά, μέσα στην κατσαρόλα.

Σάλτσα:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με το ζωμό και προσθέτουμε την πάπρικα και λίγο αλατοπίπερο. Με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο από το ζωμό που έχει μείνει στην κατσαρόλα και τον ανακατεύουμε με τη σάλτσα, για περισσότερη νοστιμιά.

Αν κλείσουν οι ανθοί πριν τους γεμίσουμε,ανοίγουν πάλι με σε παγωμένο νερό
Δημήτρης Σκαρμούτσος

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America. Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική. Από το 2005 είναι σεφ σε κρητικό εστιατόριο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και...

Περισσότερα

mitarea

mary vertical

kids banner